Saturday, September 1, 2012

Tolak Tawaran


Akhirnya aku dengan berat hati melepaskan tawaran belajar di Uitm. Well ramai yg tanye aku, " x sayang ker, " susah tau nak dapat tawaran uh ", " x kerkilan ker ? ". Mungkin adew jgk yg igt aku nie bengap sgt sbb melepaskan peluang keemasan yg susah nak dpt. Aku kene brainwash dgn sepupu & jiran aku. Tadi aku ckp ngn bos aku, mungkin aku nak keje sampai hujung tahun, bos aku ckp, " awk nie dah x nak belaja lg ker? ". Aku mampu diam seribu bahasa. Xmampu nak explain kat bos aku sbb complicated sgt.

Sebelum membuat keputusan, seharian aku dok memikirnya sampai sakit kepala yg teramat sgt. Masalah terbesar aku ialah tempat kediaman. Bayangkan dalam masa 10 hari kene cari rumah sewe. Oh kenapa la budak degree di Uitm Segamat kene cari rumah sewe sendiri. Kenape la x bg 1 sem duduk hostel. Kedua, semalam aku baru tau aku dapat tawaran degree. Paling menyedihkan hari nie Uitm Segamat adew pendaftaran. Dahla aku baru print borang. Xbuat medical check up, akaun SSPN, masuk duit pendaftaran & etc etc. Begitu banyak masalah sehingga aku mmg malas nak pergi. Tapi semua nie mmg salah aku pun. Lambat dapat tau.  Orang kata " hendak seribu daya, x hendak seribu dalih, ". Ye la tue kot. Lgpun fizikal & mental aku mmg x bersedia nak pergi Segamat secara tiba - tiba.
 
So kesimpulannya, aku akan terus bekerja sehingga mendapat tawaran yg lebih baik. Lepas nie janganlah bangkitkan cerita kenapa aku x masuk degree sbb mesti hati aku akan sedih & sayu. Cewahhh. Mungkin sudah tertulis aku xakan belajar di Uitm Segamat. Mungkin di tempat lain. Who knew? Terima kasih kerana membaca cerita sedih aku. Aku jarang nak bercerita cerita sedih nie. Tibe - tibe nak nyanyi lagu Sudirman, " gerimis di lautan, ku ubati lukaku sendiri, namun parutnya terpandang jua, ".

4 comments:

  1. sabar lah kay ..menuntut ilmu kat mana mana pon boleh :)

    ReplyDelete
  2. de hikmahnye tu..maybe ko akan sambung sama ngan aku?
    mana r tau kan ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah ada rezeki korg nnti.. best of luck!

      Delete
  3. hehe xper yana... insyaallah ada rezeki kt tempat lain... atlest dh kerja nnti dh ada pengalaman... sekarang semuanya susah...best of luck!

    ReplyDelete