Monday, May 26, 2014

New Moon

SALAM
Setelah sekian lama tida mengupdate blog akhirnya terbuka hati nak tulis jugak entry baru. Bukan tidak banyak cerita aku nak tulis tapi rasa - rasa kebanyakkannya cerita pasal kerja. Nanti ada orang cakap asyik cerita pasal kerja & asyik cerita pasal bos. Ha Ha Ha. Well nampak x begitu 'sayangnya' aku dengan bos aku. Ha Ha Ha. 

Korek duit tabung beli henfon baru. Terpaksa sebab aku yang sangat gilakan gambar. Biasalah aku yang perasan cantik ni. Camera bb kecik. Ceh demand yang melampau. Bila amoy cina tanya aku, " xmau trade in itu henfon ? ". Gila eh. Henfon pertama pakai gaji pertama + pakai duit mak sikit. Sentimental value tu walaupun dah calar balar. Seriously bateri bb ni lagi lama berbanding lenovo. Bayangkan aku mandi sambil membuka playlist di bb. Banyak syok sampai 1 jam mandi. Ha Ha Ha. Dah pakai android haruslah ada instagram. So sila follow aku di ig. LIYANANAJI. Macam mane aku boleh terfikir nama pelik itu ? Itulah aku. HA HA HA.




Setelah kisah silam lama berakhir dengan penuh tragik akhirnya aku pasrah dengan ketentuan Tuhan. Percaya yang kami tiada jodoh. Betapa terluka hati aku melihat gambar perkahwinan mu dengan si Dia. Hanya Tuhan je yang tau. Bukan salah HIM bukan salah HIS FIANCEE tapi salah aku yang TOO LATE untuk everything. Masa tidak akan pernah dapat diundurkan kembali walaupun sekaya mana pun kita. Aku ingat lagi HE sempat wish birthday aku di moment beliau. Even HIM never mention my nama tapi aku tahu itu untuk aku. Ha Ha Ha. Sekarang HE dah remove aku dari wechat. Aku faham. So aku bersumpah dalam hati aku tidak akan membuka hati aku untuk siapa - siapa. If tiada jodoh dengan siapa - siapa aku akan mengabdikan diri kerja hingga tua. HE will stay in my heart forever, ever & ever. Hari - hari bukak playlist " CANT MOVE ". Lagi - lagi dengar lagu The Script " How Can't I Move On When I'm still in love with you ? ". 

OK itu dulu but recently satu hari ni aku kenal seorang lelaki ni. Maybeeee Allah yang hantar dia untuk aku. Lelaki yang sangat - sangat berbeza dengan dunia aku. Begitu banyak differences antara kami sampai aku boleh buat list. Aku letak nickname lelaki ni ZN. First time aku jumpa ZN ni mestilah di kedai. Memilih bahan - bahan masak. Yes, HE IS a COOKER. Tukang masak di warung kecil - kecilan. Aku perasan yang lelaki ni customer baru sebab aku kenal regular customer kedai ini. Sangat - sangat pendiam. Nak dengar suara pun sangatlah susah sampai aku cakap suara emas. Berbeza dengan aku yang terlampau banyak cakap. First impression aku cakap dekat Fatin, " eiiii handsome la dia ". Fatin cakap, " handsome kau cakap ? langsung tidak. ". Sebelum itu Fatin ialah kawan baru aku aka cashier baru selepas Atikah. Ok mungkin aku seorang je nampak lelaki ni hensem. Ditegaskan tidak salah mencuci mata ye. Ha Ha Ha. Aku stalk dia dari depan. Tengok ZN sibuk memilih sayur. Entah macam mane aku terpandang dia & dia terpandang aku. Aku senyum dulu & ZN reply my senyuman manis x seberapa ni. Meltingggg. Dah macam filem hindustan pun ada. Ha Ha Ha

Aku ingat customer sesat datang beli barang tp sekarang ni dah jadi regular customer. Setiap petang ZN datang bersama - sama dengan bos dia bernama Zaini. Nama bos dia sebijik dengan nama bos aku tapi aku selalu panggil bos aku uncle J ( JAINI ) sebab bos aku pelat. Ha Ha Ha. Jahat giler aku. Bermulalah episod persahabatan kami. Kami sekarang berkawan. Berkawan dengan seorang pemalu. Nampak x aku yang akan sebenarnya lebih banyak cakap dari dia sampai dia x larat nak dengar. Ha Ha Ha. Awal - awal berkawan dia terus jujur dengan aku. Cerita masa silam dia yang sangat berbeza dengan kisah silam aku. Kadang - kadang manusia akan membuat kesalahan bodoh. Itu aku belajar. Takdir hidup yang Allah tentukan ini berbeza - beza dengan semua orang. Itu aku belajar. Tidak semua orang baik dalam dunia ni. Itu aku belajar. 

Sekarang ni yang paling penting dalam persahabatan kami aku cuba fahami dia. Dia cuba fahami aku. Masing - masing belajar terima kekurangan masing - masing. Jujurnya aku suka kawan dengan dia. Tipulah tidak ada perasaan yang timbul  kaannn sebab aku bukan robot. Aku cuba slow slow buka hati ini untuk dia.. If its meant to be, it will be. I MAY NOT BE YOUR FIRST BUT I JUST WANT TO BE YOUR LAST EVERYTHING. Amin
                                                                                     


1 comment:

  1. Sangat faham bila si dia sudah berkahwin.. Aku de satu lagu yg sesuai utk ko.
    Adele - Someone like you. Haha

    ReplyDelete